Z prostřeného stolu se může snadno stát „válečné“ pole. Hrášek skončí v máminých vlasech, objeví se i nějaké slzy, zvýší se hlas a slovo „plný“ může tak akorát popisovat stav vašeho koberce.
Stojí tento boj rodičů s vybíravými jedlíky vůbec za to?
Co zjistila studie
Podle nedávné studie, která vyšla v lékařském časopise Appetite, děti, které jedí pod tlakem rodičů, nevyrůstají v zdravých podmínkách a nezbaví se ani svých vybíravých stravovacích návyků.
Dětská psychiatrička Něha Chaudhary s tímto tvrzením plně souhlasí. Pár vitamínů, které se vám podaří dostat do dítěte, nestojí za tu emoční újmu a nepřeváží výhody, které přináší příjemná a zábavná atmosféra u rodinné večeři.
Nutit děti, aby snědly to, co nechtějí, není dobré pro jejich fyzické, emocionální ani duševní zdraví. V tomto článku uvádíme důvody a doporučení, na co se rodiče mohou zaměřit.
Mnozí rodiče byli jako děti nuceni sníst vše, co jim naložili na talíř a stejně to vyžadují od svých dětí.
Dělají to v domnění, že tak zajistí zdravý růst svých potomků a odnaučí je „vybíravosti“ v jídle. Bohužel se velmi často místo požadovaných výsledků nedostaví výsledky žádné.
Nová studie sledovala přes 200 dětí, které patřily mezi velmi slabé jedlíky. Výsledky ukázaly, že nucením dítěti chuť k jídlu nezvýšíte.
Děti, které se studie zúčastnily, byly ve věku 2-6 let. V tomto věku děti začínají odmítat jíst zeleninu, zpomaluje se jejich růst a snižuje se jejich chuť k jídlu.
Edith Bracho-Sanchez, dětská lékařka a přispěvatelka do ABC News, říká, že „maličké děti v prvním roce života ztrojnásobí svou porodní hmotnost.
Je však přirozené, že později se jejich růst zpomalí, chuť k jídlu se sníží a začnou nám říkat, co jim chutná a co ne.“
„Zatímco děti dovrší věku dvou let, jsou přirozeně otevřenější vůči zkoušení nových potravin a jídel,“ doplňuje Anne Fishel, profesorka psychologie na Harvard Medical School.
Dále dodává, že u dětí ve věku 3-8 let klesá chuť poznávat nová jídla.
Co způsobuje nátlak
Nátlak nepřináší žádné výhody, právě naopak – může negativně ovlivnit celkovou situaci. Může vaše děti připravit o jedinečnou příležitost rozvíjet se po fyzické i emocionální stránce.
U rodinné večeře může mít atmosféra dlouhotrvající účinek na děti. Pozitivní zážitky, které si děti odnesou od prostřeného rodinného stolu, umí posílit rodinná pouta a nastavit zdravý vztah dětí k jídlu.
Nátlak na děti ohledně stravování přináší jen napětí. Očekávaný cíl se nedostaví.
„Pokud se rodič uvolní a nebude brát vážně, co a v jakém množství jeho dítě konzumuje, může se při stole zaměřit na jiné stránky, které jsou podstatné pro posílení kognitivních dovedností a mentálního zdraví dítěte,“ říká Fishel.
„Ve 21. století je v západním světě večeře částí dne, která patří výlučně rodině. Všichni společně zasednou k jednomu stolu, aby si promluvili o svých zážitcích a společně vyřešili problémy, dokud jsou ještě malé.
Této šanci spojit se jako rodina byste měli využít co nejvíce a nepokazit ji napjatými rozhovory o tom, kolik vaše dítě snědlo.
Pokud umíte udělat z rodinné večeře příležitost, která dokáže spojit celou rodinu dohromady a upevnit vaše vztahy, všichni tak získáte mnoho.“
Hlavní výhoda společné večeře
Většina výhod, které dětem přináší rodinná večeře, nespočívá v samotném jídle, ale v pozitivní atmosféře. Tu si děti odnesou v srdci a jak rostou, stále na ni vzpomínají.
Studie zveřejněná v Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics na začátku tohoto roku zjistila, že pozitivní atmosféra během rodinné večeři, kdy si rodiče s dětmi povídají a vyhýbají se konfliktům a kritice, ve velké míře přispívá k celkovému zdraví dětí.
Výhody lze pozorovat ve více oblastech – lepší fyzická zdatnost, méně zábran, menší porušování pravidel, méně fyzické agresivity.
Podle zprávy z Kolumbijské univerzity pravidelné rodinné večeře snižují u teenagerů riziko užívání návykových látek až trojnásobně.
Další studie zjistily, že společná večeře má vliv i na vzdělávání dětí. Slovní zásoba se jim vyprávěním různých příběhů zvyšuje až desetinásobně, než když si čtou nahlas.
Starší děti, které večeřely společně s rodiči pětkrát až sedmkrát týdně, dosahovaly ve škole mnohem lepších výsledků než děti, které společně s rodiči jedly maximálně dvakrát týdně.
Navzdory všem výhodám je pravda, že společná večeře umí dát pěkně zabrat, zejména pokud máte doma batole nebo malé děti. Nezapomínejte ale na to, že určitá míra vybíravosti v jídle je v pořádku.
Jak pomoci dětem, aby nebyly příliš vybíravé v jídle
Existuje několik strategií, jak dětem pomoci objevovat nové chutě a jídla a zároveň se vyhnout stresu a nervozitě. Zkuste být pro vaše děti vzorem.
„Malé děti následují a napodobují své rodiče,“ říká Fishel. „Rodiče musí projevit svou radost z jídla, které je na stole. To je základním předpokladem toho, že budete jíst všichni totéž.“
Nejlépe uděláte, když si i vy dáte na talíř zelené fazolky a řeknete například: „Mňam, to je ale dobré!“
Bracho-Sanchez upozorňuje, že rodiče by měli odolat pokušení připravit pro své děti něco jiného, protože tímto způsobem nebudou moci jít svým dětem příkladem ohledně zdravého stravování.
Děti mají rády to, co znají. Této skutečnosti by měli rodiče využít.
Fishel poukazuje na to, že děti se seznamují s potravinami již v děloze. Proto děti přitahují právě ty potraviny, které jejich máma jedla, když byla těhotná.
Někteří odborníci z oblasti výživy tvrdí, že děti musí poznat danou potravinu. Proto byste to neměli vzdávat předtím, než se pokusíte potravinu nabídnout svému dítěti alespoň patnáctkrát.
Bracho-Sanchez dodává, že známé a oblíbené potraviny vám v tom pomohou.
Další osvědčená strategie
Výbornou strategií, jak děti přimět k tomu, aby jedly, je zapojit je do přípravy jídla.
Ať už jde o výběr ingrediencí při nákupu, hnětení těsta, míchání jídla v hrnci nebo prostírání stolu – když děti mají pocit, že se spolupodílejí na přípravě stolování, výsledky mohou být překvapivé a radostné.
Nemějte strach využít vlastní kreativity!
Napsat komentář