Existuje množství mýtů o potravinových alergiích. Na začátku této široké škály stojí ti, kteří jsou přesvědčeni, že potravinové alergie neexistují a rodiče to přehánějí. Na opačném konci jsou ti, kteří si myslí, že jejich děti jsou alergické téměř na všechno.
Potravinové alergie jsou poměrně časté, ale ne až tak, jak se mnozí rodiče domnívají.
Tím se dostáváme k prvnímu mýtu, který panuje v oblasti potravinových alergií:
1. Všechny symptomy, které se u vás dostaví po konzumaci potravin, jsou příznaky potravinových alergií
Potravinové alergie postihují 6 až 8 % dětí, ale mnohem více rodičů věří, že jejich děti mají alergické reakce. Ve skutečnosti to však nejsou alergické příznaky.
Může to být například intolerance laktózy, potravinová averze nebo jiné symptomy, které s alergií nemají nic společného (plynatost, hyperaktivita).
Na rozdíl od potravinové intolerance, skutečná potravinová alergie nastává v případě, že nějaká potravina spustí reakci imunitního systému.
V této reakci hraje důležitou roli protilátka IgE (imunoglobulin E), která v některých buňkách imunitního systému uvolňuje histamin, což je důvodem většiny symptomů potravinové alergie.
2. Potravinovou alergii zapříčiňují jen určité druhy potravin
Pravdou je, že potravinové alergie nejčastěji vyvolávají jen určité druhy potravin, ale děti mohou být alergické téměř na cokoliv, včetně různých druhů ovoce i zeleniny (orální alergický syndrom).
Nejčastější potraviny, které stojí za vznikem alergických reakcí, jsou vejce, mléko, arašídy, ořechy, sója, pšenice, ryby a mořští mlži.
3. Děti dokážou vyrůst z potravinových alergií
V závislosti na tom, na co jsou děti alergické, dokážou vyrůst z potravinové alergie. Danou potravinu však musí zcela vyřadit z jídelníčku minimálně po dobu 2 až 3 let.
Až přes 85 % dětí se zbaví potravinové alergie na mléko, ale méně dětí se zbaví alergie na arašídy, ořechy či mořské plody.
Z alergie na arašídy může vyrůst až 20 % dětí.
4. Nejběžnější potravinou, která u dětí způsobuje alergii, jsou arašídy
Alergie na arašídy dokáže vyvolat život ohrožující stav (anafylaktický šok), ale malé děti jsou nejčastěji alergické na kravské mléko.
5. Pokud se vám v testech potvrdil výskyt protilátek, jste alergičtí na jednu nebo více potravin
Nemusí to být pravda. Novější alergologické testy jako RAST (krevní radioalergosorbentní test) a Imunocap RAST nedávají jednoznačné odpovědi na otázky, zda má vaše dítě alergii.
Udávají hladinu protilátek, která může být záporná, nízká až velmi vysoká. Děti se zápornou nebo nízkou hladinou protilátek, dokonce i ty s mírně zvýšenou hladinou, nemusí být na danou potravinu zrovna alergické.
Proto se výsledky testů musí interpretovat na základě symptomů, ke kterým dochází, pokud dítě konzumuje příslušné potraviny.
Pokud například RAST testy prokážou nízkou úroveň protilátek u vaječných bílků, ale vaše dítě jí vejce každý den a nikdy se u něj neprojevily žádné symptomy potravinové alergie, pravděpodobně není alergické na vejce.
Nesprávná interpretace výsledků testů je jedním z důvodů, proč jsou některým dětem diagnostikovány vícenásobné potravinové alergie, nebo diagnóza zní, že jsou alergické téměř na všechno.
6. Vařením se přecitlivělost na alergeny snižuje
Proteiny spouštějí alergické reakce. Někteří lidé se domnívají, že vařením se protein natolik změní, že dítě na něj přestane být alergické.
Proto se stává, že rodiče dítěti dovolí jíst koláč, ve kterém jsou vejce, ačkoliv mají podezření, že dítě má alergii na vejce.
Americká Akademie pro alergii, astma a imunologii tvrdí, že většina potravin „může vyvolat alergickou reakci i po uvaření“, ačkoli „některé alergeny (nejčastěji v ovoci a zelenině) způsobují alergie výlučně v syrovém stavu“.
7. Pokud jste na nějakou potravinu alergičtí, můžete si ji dopřát jen v malém množství
Jedná se o velmi nebezpečný mýtus. I když se u vašeho dítěte zatím neobjevila žádná alergická reakce po konzumaci problémové potraviny, to neznamená, že se neobjeví v budoucnu.
Kromě toho platí, že dítě může vyrůst z potravinové alergie v případě, že se přísně vyhýbá konzumaci dané potraviny po dobu několika let. Pokud ji konzumuje byť jen v malém množství, šance na odstranění potravinové alergie se snižují.
8. Potravinové alergie ve skutečnosti neexistují
Ale ano, existují. U některých lidí se dokonce vyskytnou alergické reakce i v případě, že při přípravě jídla bylo použito kuchyňské náčiní (např. nůž), se kterým se krájela problémová potravina, nebo stačí, když se dané potraviny jen dotknou (aniž by ji snědli).
Potravinové alergie mohou být velmi nebezpečné. Respektujte upozornění rodičů a řekněte to i dětem, pokud jste připravili jídlo obsahující potravinu, na kterou jsou děti alergické.
9. Potravinám, na které je dítě alergické, se dá snadno vyhnout
Není problém vyhnout se potravinám, na které je dítě alergické – jednoduše vynecháte mléko nebo vejce. Skutečný problém však tkví v tom, že tyto potraviny jsou poměrně častou ingrediencí mnoha jídel.
Je velmi náročné sledovat složení všeho, co dítě vloží do úst, ale pro bezpečnost dítěte je to nezbytné a rodiče musí pečlivě zvážit, co mu dají sníst.
Čtěte složení na etiketě potravin, ptejte se, jak a z čeho je připraveno jídlo v restauraci, ve školní jídelně, u kamarádů nebo příbuzných. Zjistěte, zda dané jídlo neobsahuje potraviny, na které je vaše dítě alergické.
10. Potravinové alergie nejsou nebezpečné
Potravinové alergie mohou zapříčinit smrt. Každý rok zemře přibližně 150 lidí na závažné alergické reakce po zkonzumování nějaké potraviny.
Uvádíme několik nahlášených případů úmrtí dětí a mladistvých, u kterých se po konzumaci určité potraviny vyvinula fatální alergická reakce:
- Ve škole na kroužku vaření (16 let, alergie na vlašské ořechy)
- Sušenka na školním výletě (9 let, alergie na arašídy)
- Pečivo doma (16 let, alergie na mléko)
- Vaječná rolka (12 let, alergie na arašídy)
- Wrap (18 let, alergie na arašídy)
- Sušenka u kamaráda (17 let, alergie na arašídy)
- Bonbón u kamaráda (17 let, alergie na lískové oříšky)
- Arašídové máslo v táboře (17 let, alergie na arašídy)
- Arašídy doma (5 let, alergie na arašídy)
- Mléko v táboře (9 let, alergie na mléko)
- Vaječná rolka v restauraci (14 let, alergie na arašídy)
- Proteinový šejk doma (17 let, alergie na mléko)
- Čokoládový nápoj doma (7 let, alergie na mléko)
- Kandované jablko na karnevalu (11 let, alergie na arašídy)
- Wrap v nákupním centru (13 let, alergie na arašídy)
- Sušenka u kamaráda (16 let, alergie na arašídy)
Pokud má vaše dítě potravinovou alergii, naučte ho, jak zjistit, co dané jídlo obsahuje, a jak se vyhnout potravinám, na které je alergické.
Zajistěte, aby u sebe vždy nosilo EpiPen, kdyby u něj náhodou došlo k závažné potravinové alergické reakci.
Zdroj: verywellfamily.com, Zpracoval: Skvelyrodic.cz
Napsat komentář