Byl čas oběda. Mé šestileté dítě dojedlo svůj jogurt, mrkvové tyčinky a plátky jablka, ale pak přestalo jíst. „Proč musím sníst sendvič?“ zeptalo se.
Pro mě to byl moment, kdy se mi rozsvítila žárovka v hlavě, protože i když jsem věděla, že moje děti už znají základní skupiny potravin, které každý den jíme, najednou jsem si uvědomila, že jsem jim zapomněla říct, jaký specifický užitek mají určité typy potravin.
Vědomí jistoty, že určité přísady posílí jejich kosti, pomohou jejich žaludku cítit se lépe a dodají jim více energie, aby si mohly hrát, by mělo být motivací jíst zdravěji, že ano?
Abych odpověděla na otázku mého syna o sendviči, popsala jsem, co každá položka na jeho talíři nabízela jeho tělu a naštěstí se rozhodl, že bylo důležité sníst celou škálu potravin, které jsem připravila.
Já jsem však věděla, že jen málo z tohoto krátkého rozhovoru se v něm uchytí na to, aby to ovlivnilo dlouhodobé stravovací návyky, pokud vůbec.
Potřebovali bychom o tomto tématu mluvit déle, nesčetněkrát, a mnohem zainteresovanějším způsobem!
Vytvoření učebního nástroje
Jelikož mým cílem je pomoci svým dětem rozvíjet si osobní odpovědnost za své stravovací návyky, cítím, že je důležité poskytnout jim příležitost, aby se učily o stravě.
Proto jsem vytvořila tuto jednoduchou tabulku, kterou si můžeme vytisknout, a tak vizuálně uspořádat některé z našich pravidelných potravin do různých kategorií a prodiskutovat hlavní důvody, proč se z nich pokusíme udělat pravidelnou součást stravování naší rodiny.
Zde je přehled toho, co je uvedeno v tabulce a jak jsem mu vysvětlila jednotlivé kategorie:
Vláknina se vyrábí z částí rostlinných potravin, které lidské tělo není schopno strávit nebo absorbovat. Na rozdíl od bílkovin, tuků a sacharidů (které tělo rozloží), vláknina prochází tělem převážně v neporušeném stavu.
Příjem dostatku vlákniny zaručuje, že nebudete mít zácpu.
Uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem (GI) prodlužují trávení, a proto napomáhají tomu, že se déle cítíte sytí.
Krátké vysvětlení „nízkého GI“ spočívá v tom, že uhlohydráty jsou hodnoceny na stupnici zvané glykemický index (GI), který je řadí na základě jejich účinku na hladinu krevního cukru.
Uhlohydráty, které se rozkládají rychle, mají vysoký glykemický index, a uhlohydráty, které se rozkládají pomalu, mají nízký glykemický index.
Vitamín C pomáhá tělu odolávat infekcím a uzdravovat rány.
Vápník pomáhá tělu budovat silné kosti a zuby.
Železo pomáhá červeným krvinkám přenášet kyslík po celém těle, což je důležité pro udržování energie.
Probiotika pomáhají střevům pravidelně a specificky bojovat proti nadýmání, plynatosti a nepohodě. Také zvyšují imunitu. Jak to vysvětlit dětem?
Probiotika jsou živé bakterie přítomné v celém střevním traktu. Liší se od kultur, které dělají jogurt tím, čím je (to se nazývá fermentací nebo startovací kulturou).
Probiotika se přidávají do těchto kultur následně a zdravotní přínos mají v případě, kdy se konzumují ve správných hladinách.
Pomáhají tělu udržovat zdravá střeva a obnovují rovnováhu mezi „dobrými bakteriemi“ ve střevech.
Každý člověk by se měl snažit přijmout asi 1 miliardu bakterií denně, aby se zvýšila šance na zdravotní přínos probiotik pro tělo. Zdokumentované zdravotní kmeny zahrnují Bifidobacterium BB-12®, LGG®, Bifidus Actiregularis® a ABC.
Po diskusi každé ze sekcí jsme nakreslili obrázky potravin, které patří do dané kategorie.
Pak jsme si vytvořili cíl, že se budeme soustředit na konzumaci většího množství jedné z uvedených kategorií…
7denní probiotická jogurtová výzva
Vyrostla jsem při poslechu o probiotikách, ale až teď jsem zjistila, že mnohé firmy vyrábějící jogurty, zavedly tahy, kterými přestaly do jogurtů přidávat probiotika.
Je to tak – v současnosti méně než 50 % všech jogurtů dostupných v západních zemích obsahuje probiotika (ve srovnání s obdobím před pár lety, kdy je obsahovalo téměř 95 % jogurtů) a méně než 10 % obsahuje dostatek probiotik na to, aby se vůbec dalo mluvit o jejich přínosu pro lidské zdraví.
Proto je velmi důležité zkontrolovat obal jogurtu, zejména z hlediska obsahu probiotik!
Dali jsme si za cíl získat množství probiotik doporučených na 7 dní (jedna miliarda bakterií), které budou obsaženy v jogurtech a různých jídlech během týdne.
Pokud na obalu neuvádějí tento údaj, zkuste se na to zeptat přímo výrobce.
Jogurt je úžasnou potravinou k snídani, občerstvení, obědu, nebo jako dezert. Jedním z mých nejoblíbenějších způsobů, jak ho jíst, je ráno s vločkami nebo ořechy.
Moje děti ho milují jako smoothie ke svačině.
Jelikož loni jsme jenom cestovali, zjistili jsme, že kapsy s jogurtem jsou skvělým občerstvením v autě nebo na pikniku – rychlé, upravené a chutné.
Zde je několik našich oblíbených kombinací na občerstvení:
- kokos a broskve
- brusinky a vločky
- čerstvé jablko a čokoládové vločky
- vlašské ořechy a skořice
- banán a med
- jahody a borůvky
Přijímáte výzvu?
Učit děti o vyrovnané stravě jim pomůže rozvíjet větší osobní odpovědnost a zájem o své zdraví po celý život.
Milovala jsem probiotickou výzvu, protože naší rodině dala konkrétní zdravotní cíl na týden. Moje děti rády zkoušely rozdílné chutě jogurtů a experimentovaly i s novými kombinacemi!
Přidejte se k probiotické výzvě a podělte se o oblíbené jogurtové kombinace. S čím přijdou vaše děti? Můžete přidat svůj komentář nebo fotografii do komentářů pod článkem nebo na náš facebook.
Budeme se těšit, s čím přijdete!
Jaké jiné tipy ještě znáte, jak učit děti odpovědným stravovacím návykům?
Napsat komentář